Yanıyoruz !

Hemen her gün haberlerde peşpeşe bir çok kez yangın haberlerine rastlıyorum. Deprem oluyor ardından yangınlar oluşuyor , hava şartları kötü yıldırımlar düşüyor ardından yangınlar oluşuyor , yada herhangi bir sebeple başlamış olan yangınlar hem büyük maddi kayıplara yol açmakta hem de az da olsa can kayıplarına yol açmaktadır.
Peki ne yapmalıyız nasıl davranmalıyız , tamam yangınlar oluştuktan sonra İtfaiye teşkilatımız derhal olay yerine gelmekte ve canla bala çalışarak yangını kontrol altına almaktadır. Ancak asıl önemli noktayı kaçıyoruz sanırım. Üzerinde durmamız gereken nokta yangını önlemek yani yangının çıkmasını önleyen tedbirleri almaktır
Yangınla mücadele veya yangın söndürme ile yangın önleme ve yangından korunma disiplinleri iki ayrı disiplindir. İtfaiyeyi aradığınız zaman iş işten geçmiş yangın çıkmış demektir ki bundan sonrası itfaiyecilere kalır onlar en kısa zamanda yangını kontrol altına almak için uğraşırlar. İftaiye teşkilatlarımız genelde yangınla mücadele – söndürme konusunda uzman ve tecrübelidirler. Yangından korunmak ve yangını önlemek ise başka bir mühendislik disiplini olarak önümüze çıkmaktadır.
Yangının çıkmasını bekleyip çıkınca itfaiye çağırırız mantalitesi ile hareket etmek bugüne kadar bizlere bir fayda sağlamadı aksine bu yaklaşım tarzının hem maddi hem de can kayıplarına yol açtığı aşikardır.
Yapmamız gereken şey yangını önlemek ve yangından korunmak için pasif ve aktif önlemleri almaktır. Yangını önlemek söndürmekten her zaman daha ucuz olacaktır. Yangını önlemek ve yangından korunmak bir bilgi ve bilinç meselesidir . Yani bu bir bakıma emniyet kemesi takmak gibi bir şeydir. Her şart altında yangın çıkabilir ancak siz gerekli önlemleri almışsanız bu yangından en az maddi ve manevi kayıp ile kurtulabilirsiniz. Çoğu zamanda ramak kala dediğimiz yani daha başlangıçta hemen anında bir söndürme ve önleme ile hiçbir zarar görmeden kurtulursunuz. Ancak hiçbir önlem almadan sadece itfaiye çağırmak gibi bir tedbir almışsanız bu genellikle felaketler ile sonuçlanacaktır.
Doğru bir yangından korunma ve yangın önleme için ilk yapmanız gereken doğru güvenilir bir YANGIN RİSK ANALİZİ yaptırmaktan geçer. Risk analizi sonrasında ise çıkan sonuçlara göre sürekli ve sürdürülebilir bir şekilde yangından korunum ve yangın önleme tedbirlerini almanızdır. Bir yangından korunum konsepti hazırlayıp size en uygun bir biçimde yangından korunum ve yangın önleme tedbirlerinizi almadan ciddi bir yangın güvenliğinden söz etmeniz ise mümkün değildir.
Tedbiri yanmadan almak siz ve çevreniz için hem daha ucuz hem de daha güvenli olacaktır. Yangın bir doğal felaket değildir , doğru bir risk analizi ve sürdürülebilir doğru tedbirler ile yanmadan bir hayat geçirebilirsiniz.
insanlığa olan inancını yitirmemelisin. İnsanlık bir okyanustur. Bazı damlalar kirli diye okyanus kirlenir mi hiç…MAHATMA GANDHI