Uzman Kalemi

Yangın Yönetmeliği Hakkında Bir Kaç Nokta – 2

BYKHY Görev, yetki ve sorumluluk bölümü MADDE 6- (2) Yangın söndürme ve algılama, duyuru ve acil aydınlatma gibi aktif yangın güvenlik sistemlerinin yeterli olmamasından; projenin eksik veya hatalı olması veya standartlara uygun olmaması hâlinde proje müellifleri ve yapımın eksik veya hatalı olması veya standartlara uygun olmaması hâlinde ise müteahhit veya yapımcı firma sorumludur. Sistemin uygun çalışmaması işletmeden kaynaklanıyor ise, işletmeci kuruluş doğrudan sorumlu olur. Yangın güvenlik sistemlerinin yaptırılmasının gerekli olduğu yapı sahibine yazılı olarak bildirildiği hâlde, yapı sahibi tarafından yaptırılmamış veya standartlara uygun yaptırılmamış ise, yapı sahibi sorumlu olur.

 Proje müellifleri sorumluluğu önemli ancak yine bir sıkıntı var öncelikle tasarımcının akreditasyonu ve tasarımcıyı doğru hesap ve tasarım yapıldığı konusunda denetleyecek birim. Projenin standartlara uygunluğunun sorumluluğu proje müelliflerinin sorumluluğundadır.

Projeye uygun yapılmamış ise sorumlu olan yapımcı firma yada müteahhittir.

Sistemin uygun çalıştırılması ise işletmenin sorumluluğundadır. Yani işletme sistemin doğru çalışması için gerekli bakım , tutum ve onarımları yapmak durumundadır. Ayrıca sistemleri kullanacak ve sistemlerin çalışır durumda olmasını sağlayacak personelin eğitiminden de işletmeci sorumludur.

Yangın güvenil sistemlerinin hata ve yanlışları yapı sahibine bildirildiği halde yapmıyorsa yapı sahibi sorumludur.

Tüm bu sorumluluklar güzel ancak yine bazı bilinmeyen yada net anlaşılmayan durumlar var. Yetkiler nelerdir ve bu sorumlulukları uygulatacak mercii nedir. Yani reel durumda bu yönetmeliğe rağmen yanlış hatalı birsürü iş yapılıyor. Kimin yetkisi ve sorumluluğu kime yada kimlere karşıdır. Bu hatalar yapıldığında yaptırım yada ceza varmıdır ? Kim kimi nereye şikayet edecek yada kimin işini kimin doğru-yanlış yaptığını kimler denetleyecektir.

Yine bu yönetmelikten anlaşılan odur ki   **( Madde(5) Yapı ruhsatı vermeye yetkili merciler; yangın söndürme, algılama ve tahliye projelerinin ve uygulamalarının bu Yönetmelik hükümlerine uygun olup olmadığını denetler )** buradaki en üst kurum ve hepsini toparlayıp evet yada hayır diyecek makam ; yapı ruhsatı vermeye yetkili idarelerdir. Öyle ise benim şahsi fikrim bu idarelerde yangın mühendisi yada yangın güvenlik uzmanlarının olması önemli bir gerekliliktir. Sadece yangın önleme ve yangın korunma kurallarını inceleyip onay verecek yetişmiş bilgili mühendislere ihtiyaç vardır.

Gerçekte İş felsefe ve tasarımdan başlıyor yani her şeyden önce doğru bir yangın önleme ve yangından korunma konsepti-felsefesi belirlenmeli. Sonrasında bu doğru felsefe üzerine akredite bir tasarımcı tarafından hesaplar ve  tasarım yapılarak projeler hazırlanmalıdır. Ki yönetmelik zaten ; (4) Binaların yangın algılama ve söndürme projeleri, tesisat projelerinden ayrı olarak hazırlanır. Bir kat alanı 2000 m2’den fazla olan katların tahliye projeleri, mimari projelerden ayrı olarak hazırlanır. Tahliye projeleri diğer yapılarda mimari projelerde gösterilir. Projeler; ruhsat vermeye yetkili merciler tarafından onaylanarak uygulanır. Yorumlanması gereken, açıklık gerektiren veya belirsiz olan konularda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görüşü alındıktan sonra işlem ve uygulama yapılır.  Diyerek yangın projelerinin bağımsız bir biçimde tasarlanması gerektiğini söylemektedir.

Bir kez hatırlamakta fayda var , tüm iş tasarımdan başlıyor ve iş nasıl başladıysa öyle devam edip gidiyor. Tasarımdan başlayıp , imalat , devreye alma ve yangın güvenlik sisteminin işletilmesinin devam ettirilmesi süreçleri aşağıdaki gibi işletilse bir çok sorun aşılabilecektir diye düşünüyorum. Ki bir çok gelişmiş ülkede aşağıdaki gibi yapılıyor.